مهرداد طاهری

مهرداد طاهری

عنوان پایان‌نامه

ارائه یک مدل مفهومی نظری از مفهوم توسعه پایدار محیط زیست و تحلیل چالش های پایداری محیط زیستی در ایران، با استفاده از رویکرد ترکیبی در تحقیق



    دانشجو مهرداد طاهری در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۴۵ ، به راهنمایی فرشاد مومنی ، پایان نامه با عنوان "ارائه یک مدل مفهومی نظری از مفهوم توسعه پایدار محیط زیست و تحلیل چالش های پایداری محیط زیستی در ایران، با استفاده از رویکرد ترکیبی در تحقیق" را دفاع نموده است.


    استاد راهنما
    فرشاد مومنی
    استاد مشاور
    مرتضی خورسندی
    استاد داور
    محمد امین زندی
    رشته تحصیلی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    اقتصاد
    شماره ساختمان محل ارائه
    ۵۲
    نام کلاس محل ارائه
    سالن شماره ۲ دفاع[۲۵۲]
    شماره کلاس محل ارائه
    ۱۰۶
    تاریخ دفاع
    ۱۸ اسفند ۱۴۰۳
    ساعت دفاع
    ۱۲:۴۵

    چکیده

      

    پایداری وضعیتی است که در آن مطلوبیت و امکانات موجود در طول زمان کاهش نمی‌یابد و به توانائی اکوسیستم‌ها برای تداوم کارکرد در آینده نامحدود مربوط می‌شود بدون آنکه به تحلیل منابع یا استفاده بیش از حد منابع منجر شود. پایداری، شرایطی است که در آن سیستم‌های اجتماعی و طبیعی در کنار هم و به شکل نامحسوس کار می‌کنند. اما این مفهوم هنوز هم توسط برخی سازمان‌های بین‌المللی مثل بانک جهانی در زمینه چشم‌انداز رشد مورد استفاده قرار می‌گیرد. توسعه پایدار یک ایده و اصطلاح گسترده‌است که معانی متفاوتی دارد همین موضوع موجب برانگیزش واکنش‌های مختلف در این زمینه شده‌است. چیزی که برخلاف نقش حیاتی منابع زیست محیطی در توسعه، طی سالهای پایانی قرن گذشته میلادی، مورد غفلت اندیشمندان و سیاست گذاران قرار گرفته بود. اما با گذشت زمان، رشد شتابان، مداوم و گسترده اقتصاد و حتی پیشرفت های فناوری، به سبب اثرات محیطی آن همچون از بین رفتن منابع تجدید ناپذیر و در معرض خطر قرار گرفتن آن ها، به عنوان یک عامل ناپایداری محسوب شد. بر همین اساس، این پژوهش به ارائه یک مدل مفهومی نظری از مفهوم توسعه پایدار محیط زیست و تحلیل چالش های پایداری محیط زیستی در ایران می پردازد تا به عمق و ابعاد چالش های موجود در مقابل دستیابی کشور ایران به یک توسعه پایدار پی برده و با ارائه یک مدل نظری، نتایج حاصل از این تحلیل هارا تبیین نماید. این مطالعه به این منظور، از روش پژوهشی کیفی-کمی بصورت تلفیقی بهره گیری نموده است. در بخش نخست پیاده سازی این پژوهش، از روش نظریه داده بنیاد برای کشف مولفه های تاثیرگذار بر بحران های زیست محیطی در کشور ایران پرداخته شد. پس مشخص شدن مولفه های تاثیرگذار بر بحران های توسعه پایدار زیست محیطی در کشور ایران به وسیله روش پژوهشی داده بنیاد، پرسشنامه ای طراحی شده و در میان ۸۰ نفر از کارشناسان درگیر با موضوع محیط زیست در ایران توزیع گردید تا روابط میان متغیر ها و شدت ارتباط مورد بررسی قرار گیرد. برای این کار از روش مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان می دهد که تمامی عوامل موثر شناسایی شده، تاثیر مثبت و معنی داری بر شاخص های زیست محیطی در کشور ایران دارند. به گونه ای که با بهبود عوامل ذکر شده، شاخص های مربوط به منابع طبیعی و محیط زیستی نیز بهبود پیدا می کنند.