
شیوا سیدی
عاملیت مردم نگاری عاملیت فرودستان شهری، با تمرکز بر فرودستان اقتصادی در کیانمهر کرج
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- تاریخ دفاع
- ۳۰ بهمن ۱۴۰۲
- ساعت دفاع
- چکیده
-
چکیده:
مسئله ی عاملیت سیاسی، همواره یکی از مباحث مطرح در تاریخ نگاری سیاسی و فرهنگ سیاسی جوامع بوده است. ازهمین نظر، تحلیل گران بسیاری در نقد و تحلیل تحرکات سیاسی جوامع،عموما نظریاتی را مطرح میکنند که بنیان و تمرکز آن ها برعاملیت و جریان سازی گروه های نخبه قرار میگیرد. چنین رویکرد°هایی، جایگاه عامه ی مردم و فرودستان را در حاشیه ی حیات سیاسی جوامع قرار میدهند، یا اینکه به تحلیل تحرکات اعتراضی آن ها صرفا در مواقع بحران های سیاسی و اقتصادی اکتفا میشود؛ گویی توده ی مردم و فرودستان، عاملیتی جز در مواقع بحران ، آن هم صرفا در مقام معترض، نمی توانند داشته باشند.
در این پزوهش، با فراتر رفتن از پیش فرض های موجود در مورد عاملیت فرودستان و همچنین با گذر از اشکال عیان و شناخته شدهی عاملیت سیاسی، همچون شرکت در انتخابات یا شورش ها، به بررسی و شناخت سیاست ورزی های پنهان و آشکاری پرداخته است که لزوما نه تنها در اشکال شناخته شدهی عاملیت سیاسی همچون شرکت در اعتراضات، بلکه در جریان زیست روزمرهی فرودستان نیز میتواند خود را نشان بدهد.
بدین ترتیب؛ در پژوهش حاضر با اتخاذ رویکرد کیفی و روش مردم نگاری به عنوان روش تحقیق این پژوهش انتخاب شد و با انجام یک کار مردم نگاری ۵ ماهه در منطقهی کیانمهر کرج و جمع آوری اطلاعات با تکنیک های مشاهده، مصاحبه و مشاهدهی مشارکتی به نتایج زیر دست یافت:
مشاهدات میدانی و و مصاحبات انجام شده در میدان، حکایت از آن دارد که گروه های حاضر در میدان پژوهش، نسبت به یکدیگر و حتی به طور درون گروهی دارای برخی استراتژی های غیر رسمی و روایت های نهانی برای کسب سود بیشتر طرد دیگری ها هستند.
محلات و کوچههای درونی نسبت به خیابان های اطراف مکانی برای منازعه، مشورت و حل مسائل درن محل به طور غیر رسمی است. نکتهی مهم آنکه تسلط افراد محل بر این مکان و شناخته شدن آن به عنوان «حریم امن» هم از طرف افراد محل و هم از طرف نیروهای امنیتی به تدریج مشروعیت یافته است که بر اساس مشاهدات و مطالعات انجام گرفته، این مورد را میتوان با نظریهی «پیش روی آرام» بیات و همچینین « حق به شهر» لوفور مورد تحلیل قرار داد
با پژوهش انجام شده و مقایسهی عملکرد افراد محلی در وقایع آبان ۹۸ و شهریور ۱۴۰۱ شاهد آن بودیم که فرودست اقتصادی در مقایسه با فرودست فرهنگی از سمت نهاد ها و افراد بالا دستی بسیار مشروع تر است به طوری که باعث کشیدن نقاب اقتصاد بر چهرهی فرودستان فرهنگی میشود.
- Abstract
-
The issue of political agency has always been one of the topics discussed in political historiography and political culture of societies. From this point of view, many analysts in criticizing and analyzing the political movements of societies generally put forward theories that are based and focused on the activity and streamlining of elite groups. Such approaches place the common people and subalterns in the margins of the political life of societies, or it is enough to analyze their protest movements only in times of political and economic crises; It is as if the masses of the people and the downtrodden cannot have agency except in times of crisis, and that too only in the capacity of protestors.