دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۲۴۱ شورای تحول و ارتقای علوم انسانی مطرح کرد
دانشگاه علامه طباطبائی کانون اصلی گفتمانسازی علوم انسانی اسلامی است

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علامه طباطبائی و به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر خسروپناه در این جلسه با قدردانی از تعامل دکتر عاملی با نخبگان، بر ضرورت تدوین برنامهای عملیاتی، اولویتبندی فعالیتها، تعیین دقیق اهداف کمی و تقسیم وظایف میان دبیرخانه و سایر دستگاهها تأکید کرد. او همچنین بر اهمیت گفتمانسازی در حوزه علوم انسانی اسلامی اشاره کرد و پیشنهاد برگزاری نمایشگاههایی در دانشگاههایی چون دانشگاه تهران و دانشگاه علامه طباطبائی برای معرفی آثار این حوزه را مطرح کرد. خسروپناه نقش دانشگاه علامه طباطبائی را به عنوان یکی از کانونهای اصلی گفتمانسازی و ترویج علوم انسانی اسلامی مهم دانست و خواستار تقویت اقدامات میدانی در این دانشگاه شد.
از دیگر محورهای سخنان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی میتوان به توجه به کارآمدی علوم انسانی در حل مشکلات کشور، استفاده از هنر در رفع معضلات اجتماعی، اجرای مطالعات آمایشی برای ارتقای اشتغال فارغالتحصیلان، و تأکید بر رفع چالشهای مالی اجرای برنامهها اشاره کرد.
دکتر سعیدرضا عاملی نیز با ارائه گزارشی از دستاوردهای سال گذشته، به تسریع در بازنگری و تصویب رشتههای تحصیلی، تدوین آییننامه جدید ارتقای اعضای هیئت علمی، و نقش شورای تحول در تدوین نقشه جامع علمی کشور پرداخت. او با اشاره به تحولات جهانی و تأثیر هوش مصنوعی بر مشاغل، بر ضرورت بازنگری نظام آموزش عالی تأکید نمود و توجه به اسلامیسازی، بومیسازی، کاربردیسازی و روزآمدسازی علوم انسانی را از اولویتهای سال ۱۴۰۴ دانست.
دکتر محمدجواد هراتی، دبیر شورای تحول، نیز به فعالسازی کارگروهها، تعامل گسترده با وزارت علوم و راهاندازی کارگروههای مأموریتمحور اشاره کرد. دکتر علیزاده راهاندازی شبکه فراگیر اساتید (شفا) با مشارکت دانشگاههایی چون دانشگاه علامه طباطبائی را از اقدامات مهم سال گذشته برشمرد که با هدف همفکری گسترده در تدوین اسناد شورا ایجاد شده است.
در این جلسه، همچنین چشمانداز، اهداف کلان و اولویتهای آینده برای علوم انسانی، اجتماعی و هنر نیز بررسی شد. این برنامهها با تکیه بر اسناد بالادستی، اهداف بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، سیاستهای کلی مقام معظم رهبری و برنامههای توسعه پنجساله هفتم و هشتم جمهوری اسلامی ایران تدوین شدهاند.
دانشگاه علامه طباطبائی، متولی طراحی شاخصهای بومی علوم انسانی، اجتماعی و هنر
لازم به ذکر است که براساس مأموریت ابلاغشده از سوی شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی، دانشگاه علامه طباطبائی نقش محوری در تدوین شاخصهای بومی تحول علوم انسانی، اجتماعی و هنر بر عهده گرفته است. بر اساس ابلاغیه شورای تخصصی، دانشگاه علامه طباطبائی به همراه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و دیگر مراکز علمی، مسئولیت طراحی و احصای شاخصهای بومیسازی را بر عهده دارد. این مأموریت به پژوهشکده تحول علوم انسانی دانشگاه واگذار شده است که با بهرهگیری از ظرفیتهای علمی خود، تدوین شاخصها را پیگیری میکند. این اقدام در چارچوب پروژه ملی تحول علوم انسانی انجام میشود که هدف آن، بازنگری اساسی در ساختارها، محتوا و رویکردهای این حوزه بر اساس فرهنگ، ارزشها و نیازهای جامعه ایران است.
در دوره جدید مدیریتی دانشگاه علامه طباطبائی، توجه زیادی به طراحی شاخصهای بومی تحول علوم انسانی، اجتماعی و هنر میشود. مدیران دانشگاه، استادان، پژوهشگران و نخبگان علمی در سلسله نشستهایی منظم بهصورت راهبردی کارآمدسازی، بهروزرسانی و بومیسازی اسناد بالادستی علوم انسانی و اجتماعی را مورد بحث و بررسی قرار میدهند.
بر اساس تصمیمات اتخاذشده، شورای راهبری بازنگری نقشه جامع علمی کشور ذیل پژوهشکده تحول علوم انسانی دانشگاه علامه طباطبائی تشکیل شده تا به صورت متمرکز پیگیر روند تدوین و اجرای شاخصهای بومی باشد. همچنین برنامهریزیهایی برای نقشآفرینی گستردهتر نخبگان علوم انسانی دانشگاه در تدوین اسناد بالادستی انجام شده است.
گفتنی است جلسات کارگروه پیگیری تدوین سند ملی تحول علوم انسانی، اجتماعی و هنر دانشگاه علامه طباطبائی از دیماه ۱۴۰۳ آغاز شده و تاکنون چندین جلسه در محورهای مختلف برگزار شده است. انتظار میرود نتایج این جلسات به تدوین سندی جامع و کاربردی برای تحول علوم انسانی در کشور منجر شود. چشمانداز اجرای سند، تقویت هویت علمی و فرهنگی کشور و کاهش وابستگی به نظریههای وارداتی است.
عکس: تسنیم
نظر شما :