مسئول دفتر نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه علامهطباطبائی بیان کرد:
اعتکاف، تلفیق دانش و معنویت
به گزارش روابط عمومی، با توجه به برگزاری مراسم اعتکاف در دانشگاه علامهطباطبائی، حجتالاسلام والمسلمین صادق اکبریاقدم، مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، در گفتوگویی با روابط عمومی دانشگاه درباره برپایی این مراسم دانشجویی، گفت: اعتکاف فرصتی برای انسانسازی، خودسازی، تحول روحی و معنوی است. شرکتکنندگان در این مراسم، فرصتی برای تقویت بنیه معرفتی و ایجاد نشاط معنوی و تأمل در برنامههای عبادی خود پیدا میکنند. اعتکاف زمینهساز ارتباط عمیقتر با مباحث معرفتی، انس با خدای متعال، دعا و عبادت است. از این نظر، اعتکاف نهتنها زمانی برای خلوت و ارتباط متمرکز با خداوند متعال ایجاد میکند؛ بلکه نقش مهمی در تقویت روحیه دینی، خودسازی معرفتی و انس با قرآن و عترت دارد.»
وی با تاکید بر اینکه اعتکاف زمینهساز رشد فکری و معنوی افراد میشود، به آثار و برکات معنوی این مراسم اشاره کرد: «فلسفه و کارکرد مراسم اعتکاف، ترغیب دانشجویان به تعمیق بیشتر در ابعاد مختلف زندگی و روشنسازی مسیر آینده علمی و اجتماعی آنها است. در این راستا، برنامههای محتوایی اعتکاف به گونهای طراحی شدند که علاوه بر ایجاد فضای معنوی، به تقویت معرفت دینی شرکتکنندگان نیز کمک کنند.»
حجتالاسلام اکبریاقدم، با بیان اینکه اعتکاف در کنار مراسمی همچون راهپیمایی اربعین و شبهای قدر، یکی از فرصتهای ارزشمند برای تقویت معنویت است، تأکید کرد: «اعتکاف بهعنوان یک مراسم عبادی خاص، فضایی مناسب برای خودسازی و تأمل فراهم میآورد. این مراسم باید در برنامههای فرهنگی و معنوی دانشگاهها و مراکز آموزشی گنجانده شود و مورد حمایت دانشگاه باشد تا دانشجویان و علاقهمندان بتوانند از برکات آن بهرهمند شوند. اعتکاف نه تنها به تقویت بعد فردی شرکتکنندگان کمک میکند، بلکه آنها را برای ایفای نقشهای اجتماعی و مدیریتی در آینده آماده میسازد. بنابراین، توجه به این نوع برنامهها و توسعه آنها در محیط دانشگاهها، گامی مهم در راستای تربیت نسلی آگاه، مسئولیتپذیر و معنوی است.»
وی بیان کرد: دو عبارت (آمنوا) و (عملوا الصالحات) بیش از پنجاه بار در آیات نورانی کلامالله مجید در کنار هم آمدهاند که آخرین مورد آن در سوره عصر گفته شده است. تقارن این دو عبارت با این وسعت بیانگر این مطلب است که ایمان بدون عمل صالح محقق نمیشود. در آیات متعددی از قرآن خِطاب (یا ایها الذین آمنوا) وجود دارد که به بیان اندیشمندان خطابی است که مرتبط با ایجاد حلم ایمانی و تشکیل جامعه اسلامی است و بر اساس این آیات تکتک ما در ساختار و شاکله جامعه و حکومت دینی و حکمرانی اسلامی مسئول و تکلیف بر عهده داریم. حضور در مراسم اعتکاف و دیگر برنامههای دینی میتواند این نگاه و رویکرد را تقویت کند.
مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در توضیح محتوای برنامههای اعتکاف سال 1403 در دانشگاه علامهطباطبائی، گفت: «بخش عمده این مراسم به انس با خداوند، راز و نیاز، عبادت و دعا اختصاص داشت. در طول سه روز، عمده مباحث، دعوت به انس با مفاهیم معرفتی، ذکر و یاد خدا بود و این فرصت نصیب شرکتکنندگان شد که از فضای معنوی بیشترین بهره را ببرند. سخنرانان ما نیز در سخنرانیهای خود بر اهمیت همراهی معنویت با دانشاندوزی تأکید داشتند. علاوه بر این، بر نقش و مسئولیت دانشجویان در ابعاد مذهبی، فرهنگی و اجتماعی، نگاه معرفتی اصیل به اسلام و معنویت و جایگاه دانشگاهیان در این برهه از زمان تأکید شد.»
وی در دانشگاه، یکی از ویژگیهای برجسته دانشگاه علامهطباطبائی را استقبال پرشور و حضور فعال دانشجویان در برنامههای فرهنگی و مذهبی دانشگاهی دانست و افزود: «دانشجویان ما چه بهصورت فردی و چه در قالب هیئت اصحاب عاشورائی، بسیج دانشجویی، تشکلهای اسلامی، کانونهای فرهنگی و مذهبی فعالیت میکنند. دانشجویان عزیز هیئت اصحاب عاشورائی اعتکاف را بهعنوان مسئولیت خود میدانند و این برنامهها به همت و تلاش خود دانشجویان اجرا میشود.»
حجتالاسلام اکبریاقدم با برجسته ارزیابی کردن نقش دانشگاهها در ترویج و نهادینهسازی مراسم معنوی اعتکاف و گسترش آن به جامعه در کنار مساجد، کمیت و کیفیت برنامههای اعتکاف در دانشگاه علامهطباطبائی را رضایتبخش ارزیابی کرد و گفت: «همه ساله شاهد افزایش تعداد شرکتکنندگان در مراسم اعتکاف هستیم و کیفیت برنامهها نیز غنیتر شده است. حضور شخصیتهای مطرح و تأثیرگذار در قالب سخنرانیها و مداحیها نیز به ارتقای سطح مراسم کمک شایانی کرده است. این روند رو به رشد نشاندهنده تلاش و همت دانشجویان عزیز و همراهی همکاران دفتر نهاد و مساعدت همکاران محترم از بخشهای مختلف دانشگاه در برگزاری هرچه بهتر این مراسم معنوی است.»
وی در پایان به مشارکت و نقشآفرینی دانشجویان در فرایندهای اجرایی مراسم نیز اشاره و ضمن قدردانی از همه دانشجویان، کارکنان بخشهای مختلف دانشگاه، بهویژه اعضای هیئت اصحاب عاشورایی که این مسئولیت را بر عهده گرفته و زحمات بسیاری متحمل شدهاند، خاطرنشان کرد: «از ابتدای برنامهریزی، دغدغه اصلی این بود که کار اعتکاف تا حد امکان بر عهده خود دانشجویان باشد و آنها این برنامه را بهعنوان مسئولیت خود ببینند. دانشجویان از مرحله برنامهریزی تا اجرا و مدیریت، تمامقد در کنار این مراسم حضور داشتهاند و توانستهاند برنامهای منسجم و موفقی را سازماندهی کنند. خوشبختانه در سالهایی که مراسم اعتکاف در دانشگاه برگزار شده، شاهد مشارکت فعال و مسئولیتپذیری دانشجویان در تمامی مراحل برنامه بودهایم. همین جا از همه دانشجویان، همکاران بخشهای مختلف دانشگاه، بهویژه اعضای هیئت اصحاب عاشورایی که این مسئولیت را بر عهده گرفتهاند و زحمات بسیاری متحمل شدهاند، تشکر و قدردانی میکنم.»
گفتنی است، هشتمین مراسم اعتکاف دانشجویی دانشگاه علامهطباطبائی، با حضور 700 نفر و با برنامههای مختلفی همچون مناجاتخوانی، مداحی، جلسات وعظ، محافل انس با قرآن کریم، جلسات تدبر در قرآن و پاسخگویی به شبهات اعتقادی و احکام شرعی، حلقههای معرفتی و مشاورههای دینی، گعدههای گفتوگو و جلسات پرسش و پاسخ با حضور استادان و صاحبنظران در مسجد امام علی(ع) دانشگاه از 25 تا 27 بهمن ماه 1403برگزار شد.
نظر شما :