در دانشگاه علامهطباطبائی برگزار شد؛
همایش بینالمللی «نخستین گفتوگوی علمی میان اندیشمندان منطقه فرهنگی نوروز و جهان ایبرو- آمریکایی»
به گزارش روابط عمومی، همایش بینالمللی «نخستین گفتوگوی علمی میان اندیشمندان منطقه فرهنگی نوروز و جهان ایبرو- آمریکایی» درباره روابط تاریخی، آکادمیک و فرهنگی جهان ایبرو- آمریکایی با کشورهای افغانستان، آذربایجان، هند، ایران، عراق، قرقیزستان، قزاقستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان و ازبکستان، به کوشش دفتر همکاریهای بینالملل دانشگاه علامهطباطبائی در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد این دانشگاه برگزار شد.
دکتر احمدوند سرپرست دانشگاه علامهطباطبائی در این همایش گفت: این دانشگاه به عنوان بزرگترین دانشگاه علوم انسانی غرب آسیا، با شعار مرجعیت علمی از طریق تبدیل دانشگاه به نهاد حل مسائل کشور، خود را متعهد به گسترش افقها و پیوندهای فرهنگی و بسترهای لازم برای گفتوگو میداند.
وی با بیان اینکه دنیای امروز بیش از هر چیز دیگری نیازمند گفتوگو و شناخت است، افزود: بسیاری از مشکلات میان کشورها ریشه در نبود شناخت دقیق و فقدان سکوهای گفتوگو دارد. میزبانی شما از کشورهای مختلف در این رویداد علمی و فرهنگی، نشانگر عزم جدی دانشگاه علامهطباطبائی در ایجاد چنین سکویی برای گفتوگو است.
سرپرست دانشگاه علامهطباطبائی تاکید کرد: کشورهای حوزه نوروز و ایبرو- آمریکا از ظرفیتهای مهمی در عرصههای مختلف فرهنگی، طبیعی و اجتماعی برخوردارند؛ به همین دلیل این دانشگاه کوشیده است تا روابط خود را با کشورهای هر دو حوزه توسعه دهد. بر همین اساس توافقنامههای متعددی با دانشگاههای کشورهای ازبکستان، قزاقستان، افغانستان، تاجیکستان، روسیه، ترکیه، اسپانیا، برزیل، و پرتغال امضا شده است که همایش امروز نیز در جهت اجرای این تفاهمنامهها، به دنبال تعمیق ارتباطات جهان نوروز با منطقه ایبرو- آمریکا است.
وی با اشار به اینکه نوروز به عنوان جشنی باستانی و جهانی، نماد زنده فرهنگها و هویتهای مختلف است،افزود: این جشن در کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکیه، قزاقستان، ازبکستان و بسیاری از مناطق دنیا فرصتی برای تجدید روابط و همکاریهای فرهنگی و علمی میان کشورها است. کشورهای ایبرو- آمریکایی نیز با تاریخ و فرهنگ غنی خود میتوانند همکاران مهمی در این زمینه باشند. امیدوارم که با تلاش محققانی مانند شما دریچههای جدیدی پیش روی کشورهای ما برای توسعه روابط در تمامی عرصهها گشوده شود.
دکتر احمدوند در ادامه پیشنهاداتی برای توسعه روابط کشورهای حوزه نوروز و ایبرو- آمریکایی و انجام فعالیت مشترک مطرح کرد و گفت: پیشنهاد نخست این است که در حوزه فرهنگی، با برگزاری جشنها و رویدادهای مشترک، به معرفی فرهنگهای یکدیگر بپردازیم، همچنین نمایشگاههای هنری و فرهنگی، آثار هنرمندان هر دو منطقه را به نمایش بگذارد.
وی افزود: راهاندازی پروژههای تحقیقاتی در حوزههایی مانند محیط زیست و توسعه فناوریهای نوین و همچنین تبادل دانشجو و پژوهشگر برای گسترش افقهای علمی و فرهنگی، دومین پیشنهاد بنده برای توسعه روابط است. همچنین به عنوان سومین پیشنهاد، کشورهای ما میتوانند در زمینه آموزشی دانشجویی با ایجاد برنامههای تبادل دانشجو و بورسیه کردن دانشجویان از هر دو منطقه و همچنین راهاندازی دورههای آموزشی مشترک، به معرفی زبان، ادبیات، تاریخ و فرهنگ یکدیگر بپردازند.
سرپرست دانشگاه علامهطباطبائی ادامه داد: در زمینه توسعه فناوری، کشورهای حوزه نوروز و ایبرو- آمریکایی میتوانند در زمینههای فناوری اطلاعات و ارتباطات به ویژه در پروژههای نوآورانه و همچنین ایجاد سکوهای آنلاین و مجازی برای تسهیل ارتباطات علمی و فرهنگی همکاری کنند.
وی گفت: همکاری در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی، همکاری در پروژههای حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار که به منافع مشترک هر دو منطقه کمک کند و تبادل تجربه در زمینههای کشاورزی و منابع طبیعی نیز پیشنهاد پنجمی است که مورد تاکید اینجانب است.
دکتر احمدوند در ادامه سخنان خود با بیان اینکه تشکیل کمیتههای مشترک و ایجاد شبکههای ارتباطی بین دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی ضروری است، تصریح کرد: همکاریهای علمی و فرهنگی بین کشورهای حوزه نوروز و ایبرو- آمریکایی میتواند به تقویت روابط بینالمللی، تبادل دانش و فرهنگ و ایجاد زمینههای جدید برای توسعه اقتصادی و اجتماعی کمک کند. این همکاریها نه تنها به غنای فرهنگی هر دو منطقه میافزاید بلکه میتواند به تحقق صلح و دوستی بین ملتها نیز منجر شود. ما با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود میتوانیم آیندهای روشنتر و پایدارتر برای نسلهای آینده بسازیم.
در ادامه این همایش دکتر غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی نیز به عنوان سخنران ویژه این همایش گفت: دانشگاه علامهطباطبائی درایفای مسئولیتی که در حوزه علوم انسانی دارد و توجهی که از سالها پیش به زبان و فرهنگ اسپانیولی داشته، امروز باب ارتباط دانشگاهی و فرهنگی را با حوزه وسیعی از جهان چه در اروپا و چه در آمریکا گشوده است و خرسندیم که به بهانه این ارتباط، موضوع بسیار زیبای نوروز را انتخاب کرده است.
وی در ادامه به اهمیت و معنای نوروز به عنوان جشن ملی ایرانیان و آغاز سال رسمی آن پرداخت و گفت: نوروز نه تنها یک جشن باستانی با قدمت تاریخی بسیار است، بلکه به عنوان یکی از عناصر کلیدی هویت ملی ایرانیان نیز شناخته میشود. این جشن به دلیل ریشههای تاریخی و اسطورهای خود، از تاریخ فراتر میرود و به ماقبل تاریخ میپیوندد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی عنوان کرد: نوروز ویژگیهای جغرافیایی خاصی دارد و تنها محدود به ایران نیست؛ بلکه در کشورهای دیگر که فرهنگ ایرانی در آنها وجود داشته نیز جشن گرفته میشود. این جشن به دلیل ارتباط آن با تغییرات طبیعی و نجومی، مانند اعتدال بهاری، از ثبات و ماندگاری بالایی برخوردار است. ایرانیان در طول تاریخ به آسمان و نجوم توجه ویژهای داشتهاند و محاسبات دقیقی برای تعیین آغاز سال جدید انجام دادهاند.
وی با تاکید بر اینکه نوروز به عنوان جشن زندگی و امید، نمادی از پایان زمستان و آغاز بهار است و در این زمان، زندگی دوباره در طبیعت آغاز میشود، افزود: آداب و رسوم مختلفی در ارتباط با نوروز وجود دارد که در طول زمان و با توجه به شرایط اجتماعی و فرهنگی هر منطقه شکل گرفتهاند. این جشن نه تنها قبل از اسلام وجود داشته، بلکه پس از آن نیز با فرهنگ اسلامی همزیستی کرده و در زندگی مسلمانان ایران جا گرفته است.
دکتر حداد عادل همچنین به تأثیر نوروز در ادبیات فارسی و عربی اشاره و بیان کرد: خصوصیات نوروز سبب شده که یونسکو در سالهای اخیر این سنت دیرینه پسندیده تاریخی و کهن را به عنوان یکی از میراثهای ارزشمند بشری بشناسد و آن را اعلام کند.
وی در پایان، به اهمیت ارتباطات فرهنگی و دانشگاهی با کشورهای اسپانیولی زبان و پرتغالی زبان اشاره کرد و پیشنهاداتی برای تحقیق در زمینه تاریخ و فرهنگ مشترک ارائه داد.
نظر شما :