دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:

فرهنگ قدرتمند، قدرت بازدارندگی دارد

۰۵ آذر ۱۴۰۱ | ۱۸:۰۹ کد : ۱۹۹۱۰ خبر روز
تعداد بازدید:۸۲۵
نشست شورای مرکزی دانشگاه علامه طباطبائی با حضور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، روسای دانشکده ها و اعضای هیئت علمی این دانشگاه در سالن شورای حوزه ریاست دانشگاه برگزار شد.
فرهنگ قدرتمند، قدرت بازدارندگی دارد

به گزارش روابط عمومی، دکتر سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این نشست با بیان اینکه حل مسائل اجتماعی با قدرت و توان علم امکان پذیر است، ادامه داد: اگر ما با حوزه علم نتوانیم مسئله را حل کنیم به طور قطع با جهل نمی توانیم این کار را انجام بدهیم چرا که جهل بیشتر بر طبل عصبیت می کوبد. باید تفکر انتقادی داشت. نگاه انتقادی نگاه روش مندی است که تلاش می‌کند بین هدف، استدلال و نتیجه رابطه برقرار کند. 
وی افزود: تفکر انتقادی در ایران در این سال ها به سمت تلخ گویی و طرح مسئله بدون پاسخ جدی رفته است. اگر هم مسائلی را حل کرده، با زمینه های اجتماعی ایران تطبیق نداشته است. اگر بپذیریم که علوم انسانی و اجتماعی ناظر بر مسئله اجتماعی یک سرزمین است پس علوم انسانی غربی ناظر بر مسائل غربی است و تلاش کرده است مسائل اجتماعی و فرهنگی غرب را حل کند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه همه ما اذعان داریم مقام معظم رهبری یک مرجع بزرگ فهم فرهنگ و مدل سازی برای رسیدن به وضعیت بهتر است، افزود: نقاط قوت ما امروز وام دار نگاه رهبری است. اگر رهبری نبود جمهوری اسلامی با بحران های بزرگی روبرو می‌شد. اگر جمهوری اسلامی از قدرت بازدارندگی نظامی برخوردار نبود تجزیه ایران با رویکرد طمعی که به منطقه خاورمیانه و غرب آسیا وجود دارد، اتفاق می افتاد و همه این قدرت بازدارندگی، راهبردهای سیاسی، بین المللی و فناوری حوزه های علم و دانش با مدیریت کلان مقام معظم رهبری به دست آمد.
وی با تاکید بر اینکه قدرت سخت دشمن نتوانست برای ما مسئله ایجاد کند، عنوان کرد: در حوزه فرهنگ، قدرت نرم دشمن مسله ساز شده است. احساسات بخشی از نسل جوان ما درگیر مسئله شده است و باید برای فع این مشکل همفکری کنیم. اینکه این پدیده را چگونه می بینیم، نشانه های آن چیست و چه راه حلی وجود دارد و شورای عالی انقلاب فرهنگی چگونه می تواند به مسئله وارد شود نیار به همفکری با صاحبنظران دارد. 
دکتر عاملی با اشاره به اینکه شورای انقلاب فرهنگی دو وظیفه کلان در حوزه علم و فناوری و فرهنگ دارد، افزود: این دو وظیفه از جنس توانایی است. فرهنگ قدرتمند قدرت بازدارندگی دارد. اگر فرهنگ قدرتمند باشد، حس عضویت ملی در فرهنگ قوی باشد، حس عضویت دینی به عنوان یک سرمایه ایمان در یک کشور قدرتمند باشد، کسی به فرهنگ آن کشور طمع نمی کند. قدرت نظامی نیز از همین جنس است. وجه مشترک هر دوی این‌ها قدرت علم است، قدرت علم اگر قدرت بالا و والایی باشد، راهگشا است. 
وی در پایان سخنان خود با اعلام روزآمدسازی سند تحول آموزش و پرورش، سند مهندسی فرهنگی و سند جامع نقشه جامع علمی کشور، گفت: دانشگاه علامه طباطبائی با ظرفیت جامع بین رشته ای در حوزه عوم انسانی و اجتماعی این توان را دارد تا با تشکیل کارگروهی به ما در روزآمدی نقشه جامع علمی کشور کمک کند.
در ادامه نشست اعضای هیئت علمی و روسای دانشکده های دانشگاه علامه طباطبائی با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره مسائل روز به گفت و گو و تبادل نظر پرداختند و پیشنهادهای خود را برای حل مسائل ارائه کردند.

دکتر عبدالله معتمدی، رئیس دانشگاه علامه طباطبائی در این نشست با اشاره به اینکه این دانشگاه مولود انقلاب است، گفت: دانشگاه علامه طباطبائی از ادغام مجموعه موسسات آموزش عالی قبل از انقلاب تشکیل شده است و حدود صدهزار دانش آموخته دارد. این دانشگاه به عنوان تنها دانشگاه تخصصی کشور در حوزه علوم انسانی در رتبه بندی جدید مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) دانشگاه های جامع تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در رتبه نهم قرار گرفته است. 
وی تاکید کرد: شرایط دانشگاه علامه طباطبائی همواره رو به رشد بوده است. از سال گذشته که مسئولیت ریاست این دانشگاه را بر عهده گرفتم، برنامه ای را با عنوان «برنامه راهبردی» برای سال 1401 تا  1405 دانشگاه پیش‌بینی و شاخص‌هایی را نیز برای آن مشخص کردیم. تفاوتی که برنامه راهبردی دانشگاه علامه طباطبائی با دیگر برنامه های راهبردی دارد این است که در این برنامه وقتی که محورهای اصلی و افق دانشگاه مشخص شد به دانشکده ها و گروه ها ارجاع داده شد تا تکمیل شود.
دکتر معتمدی ادامه داد: این برنامه دستوری نیست و از پایین به بالا تدوین شده است. هر عضو هیئت علمی در گروه خود مشخص کرده است که در سال ۱۴۰۱ چه برنامه هایی را در جهت اهداف دانشگاه عملیاتی خواهد کرد. امسال بیش از ۱۵۰۰ برنامه و فعالیت از استادان به ما پیشنهاد و در قالب برنامه راهبردی مطرح شد که بالغ بر ۹۰۰ مورد از این پیشنهادها خلاقانه و نوآورانه بوده است.

وی افزود: از آبان ماه سال جاری نیز شروع به تدوین برنامه ۱۴۰۲ کرده‌ایم و از تک تک استادان درخواست کرده ایم که برنامه خود را برای سال آینده مشخص کنند و بگویند که چه نگاهی دارند و ماموریت و چشم انداز های خود را در جهت برنامه های دانشگاه مانند بین‌المللی‌سازی، ارتقای آموزش، پژوهش، ارتقای برند دانشگاه و تحول در علوم انسانی مشخص کنند. این شرایط کمک می کند تا ما از ظرفیت همه استادان به خوبی استفاده کنیم و این کار در هیچ دانشگاهی تاکنون انجام نشده است.
رئیس دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به حوادث و وقایع اخیر که از مهرماه سال جاری پیش آمده است بیان کرد: دانشگاه ما هم متاثر از شرایط بیرون دانشگاه، محلی بود که برخی دانشجویان در دانشکده های مختلف و یا پردیس مرکزی به شکل های مختلف تجمع اعتراضی برگزار کردند. شاید این تجمعات از نظر کمی قابل توجه نبود ولی به لحاظ اهمیت موضوع برای ما مهم بود.
وی گفت: با همدلی و همراهی اعضای هیئت علمی دانشگاه، بیش از ۹۵ درصد کلاس های دانشگاه علامه طباطبائی تشکیل شد. همچنین در این مدت تلاش کردیم بین دانشجویانی که رویکردهای اعتراضی داشتند و دیگر دانشجویان فضای دو قطبی ایجاد نشود و با وجود تفکر مختلف، بتوانند همدیگر را در کنار هم تحمل کنند و تنفری نسبت به هم در ذهن شان شکل نگیرد.  به همت همه استادان، کارکنان و دانشجویان موردی از درگیری فیزیکی در دانشگاه علامه طباطبائی اتفاق نیفتاد و تلاش شد دانشجویان ما بتوانند با عقلانیت و توجه بیشتر به تحلیل مسائل بپردازند و ما هم بتوانیم از ظرفیت دانشجویان استفاده کنیم.
در ادامه نشست حجت الاسلام و المسلمین صادق اکبری اقدم، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه با بیان اینکه دانشگاه علامه طباطبائی دانشگاه مهمی است، گفت: اهمیت شورای عالی انقلاب فرهنگی و نقش آن برای مجموعه های فرهنگی مشخص است. 
وی تاکید کرد: متناسب با اتفاقات روزمره دانشگاه و فضای آموزشی، هرچه ما منویات مقام معظم رهبری را با جدیت در دستور کار قرار دهیم در تحولات فرهنگی عقب نمی مانیم. اگر توجه به کرسی های آزاد اندیشی که مقام معظم رهبری آن بر روی آن بسیار تاکید داشتند انجام می شد شرایط عدم تمایل دانشجو به گفت و گو یا بی توجهی به هویت ملی و هویت دینی به وجود نمی‌آمد. 

حجت الاسلام و المسلمین اکبری اقدم با بیان اینکه در دانشگاه علامه طباطبائی هم تحول علوم انسانی و هم نگاه حل مسئله ای بسیار مهم است، افزود: تا کنون ۱۳۸ نشست حل مسئله در این دانشگاه برگزار شده است و همچنان ادامه دارد. نشست های هم اندیشی و نشست‌های تخصصی که منجر به تولید کتاب شد و به مجموعه‌های مختلف ارسال شد. برای سرمایه پژوهشی نظام از ظرفیت دانشگاه علامه طباطبائی استفاده کردیم. 
وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره تبیین مسئله توسط دانشگاه و نخبگان، گفت: دغدغه جدی دانشگاه علامه طباطبائی تحول علوم انسانی است. علوم انسانی بومی شده با رویکرد و نگاه اسلامی، روزآمد و کارآمدی که در مرز دانش حرکت می کند می‌تواند در حل مسئله و تبیین علمی مسائل کمک کند. علوم انسانی می تواند به حل گره های کلان در عرصه مدیریت کمک کند. این دانشگاه اکنون دو سیاست جدی «تحول در علوم انسانی» و حل مسئله» دارد. دانشگاه علامه طباطبائی این توان را دارد با استفاده از ظرفیت استادان و دانشجویان نخبه تحصیلات تکمیلی در حل پروژه های مهم کشور ایفای نقش کند.

کلیدواژه‌ها: دانشگاه بیان دانشگاه مسئله دانشگاه دانشگاه علامه دانشگاه علامه طباطبائی علامه علامه طباطبائی طباطبائی برنامه برنامه راهبردی


نظر شما :