به همت موسسه آموزش عالی بیمه اکو دانشگاه علامهطباطبائی برگزار شد؛
نشست بینالمللی «دیپلماسی جهانی و آینده غزه»
به گزارش روابط عمومی، با توجه به اینکه تحولات غزه در کنار ابعاد حقوقی و بشردوستانه از مهمترین رویدادهای اثرگذار بر روندهای ژئوپلیتیکی پویای نظام شبکهای بینالمللی کنونی به شمار میآید، نشست بینالمللی «دیپلماسی جهانی و آینده غزه» با حضور استادانی از ایران، روسیه، ترکیه و صربستان به کوشش موسسه آموزش عالی بیمه اکو دانشگاه علامهطباطبائی به صورت مجازی برگزار شد.
در این نشست دکتر الکساندر کورنیلف استاد روابط بین الملل دانشگاه لوباچفسکی روسیه به تحلیل و واکاوی رویکرد و مواضع روسیه در ارتباط با تحولات غزه پرداخت و گفت: تأکید بر نظم و ثبات منطقهای، بازگشت و استقرار پناهندگان و مهاجران فلسطینی، اجرا کردن راهحل دو دولتی، محکومیت سیاستهای تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی، خارج شدن نیروهای اسرائیلی از سرزمینهای اشغالی، مهمترین مولفههای سیاست خارجی روسیه را در ارتباط با تحولات غزه شکل میدهند.
وی تاکید کرد: با توجه به پایبند نبودن رژیم صهیونیستی به اصول، سازکارها و نهادهای بینالمللی بهویژه سازمان ملل متحد، آتشبس کنونی بین حماس و اسرائیل بسیار شکننده و احتمال تداوم تنشهای منطقهای و سیاستهای تهاجمی اسرائیل بیشتر است.
در بخش دیگری از این نشست دکتر دوشان پروروکوویچ، دانشیار روابط بینالملل و مدیر مرکز مطالعات اوراسیای صربستان در سخنرانی خود با عنوان «ارتباط با نظم جهانی چند قطبی و امنیت منطقهای در خاورمیانه» اظهار کرد: فارغ از گذار در نظام جهانی و برقراری نظام چند قطبی، گونه¬ای از پیوستگی را می-توان بین تحولات واقع در نظم جهانی و امنیت منطقهای متصور شد.
وی در ادامه تصریح کرد: در این ارتباط، تحولات واقع در اوکراین و تداوم تنش بین روسیه و غرب از نظر اثرگذاری بر پویاییهای امنیتی و موازنه قدرت در سطوح مختلف را نمیتوان مجزا از تحولات غرب آسیا تحلیل کرد. علاوه بر این، در ترتیبات امنیت منطقهای غرب آسیا بین تحولات سوریه، یمن، لبنان، فلسطین و ایران حالت اثرپذیری و اثرگذاری متقابل وجود دارد.
دکتر ایگور متیوف دانشیار تجارت بینالملل از دانشگاه مالی روسیه نیز ظهور نظم جدید در منطقه خاورمیانه را مورد بحث قرار داد و گفت: در میان سناریوهای مختلفی که در ارتباط با تنش سوریه مانند تشدید تنش برای تقسیم سرزمینی، کاهش تنش و بهبود زودهنگام سامان سیاسی، کاهش تنش نسبتا محدود و بهبود روند بازسازی و کاهش تنش در مقیاس بزرگ و حرکت به سمت توسعه پایدار وجود دارند، احتمال سناریوی اولی بیشتر از دیگر سناریوها است.
احتمال همکاری نظامی ایران و روسیه در صورت افزایش تنش بین ایران و غرب، اولویت نبودن همکاریهای اقتصادی تا پایان سال 2025 در صورت تداوم روند مذاکرات بین غرب و ایران و بین غرب و روسیه در ارتباط با مسئله اوکراین، احتمال رویکرد خنثی روسیه نسبت به هستهای شدن ایران در صورت تداوم رویکرد تهاجمی علیه ایران و احتمال افزایش همکاری ایران با روسیه در قالب موافقتنامه مشارکت راهبردی در صورت انکار منافع دو کشور توسط غرب و ترکیه در سوریه، موضوعات دیگری بودند که دکتر متیوف درباره آنها سخن گفت.
دکتر ارمغان گوزکامان استاد و رئیس دپارتمان روابط بینالملل از دانشگاه بیکنت ترکیه نیز به ارائه دیدگاههای خود در ارتباط با مهمترین چالشهای موافقتنامه آتشبس غزه پرداخت و گفت: به دلایلی مانند عدم کارآمدی نهادهای بینالمللی مانند شورای امنیت سازمان ملل، دست برتر رژیم صهیونیستی در تحولات منطقهای و نبود موازنه قدرت بین طرفهای درگیر و وجود رابطه نامتقارن و تحکیم بنیانهای روابط بین آمریکا و این رژیم در دوره ریاست جمهوری ترامپ، موافقتنامه آتشبس کنونی بسیار شکننده خواهد بود و چرخه درگیریها مانند تحولات این منطقه در تاریخ گذشته تداوم خواهد یافت.
دکتر روحالله نصرالهی استادیار گروه مطالعات آسیایی موسسه آموزش عالی بیمه اکو دانشگاه علامهطباطبائی به بیان سه رویکرد نخبگان اسرائیلی در ارتباط با سناریوهای محتمل برای اداره سیاسی غزه پرداخت و گفت: «رویکرد اسرائیلیهای راست افراطی مبنی بر حمایت از اسکان مجدد در نوار غزه و اشغال بیشتر آن»، «تشکیل یک نیروی بینالمللی ناظر بر امنیت نوار غزه به ریاست ایالات متحده و یک دولت عربی به اصطلاح میانهرو مانند اردن یا مراکش و «ایجاد یک منطقه حائل در نوار غزه در نزدیکی شهرکهای اشغالی اسرائیل و ادامه حضور نظامی اسرائیل در کریدور فیلادلفی»، سه رویکرد نخبگان اسرائیلی برای اداره سیاسی غزه است.
وی ادامه داد: در حالت مقابل، سه رویکرد «ایجاد یک دولت وحدت فلسطینی متشکل از همه گروها»، «تشکیل یک اداره محلی با تکنوکرات های نوار غزه» و «بازگشت به وضعیت قبل از جنگ و نقش محوری حماس» در بین رهبران حماس برای اداره غزه وجود دارد. از آنجا که هرگونه صلح پایدار در منطقه در آینده نزدیک دور از دسترس است، تلاش برای ایجاد یک قدرت فلسطینی در غزه، قابل توجهترین سناریو حماس برای بازگشت به وضعیت قبل از جنگ است.
نظر شما :